Iedereen met een zwemvijver weet dat het poetsen van de zwem vijver een hele klus is. Daarom vragen heel veel mensen zicht af, is een zwembadrobot geschikt voor gebruik in een zwemvijver?
Dit kan, maar pas op dat u de juiste robot kiest voor het kuisen van uw vijver. Er zijn toch een aantal nadelen, zoals de snellere slijtage van de aandrijving. De hogere belasting van de filter, het moeilijker klimmen op de wand.
Kom er in deze tips en FAQ pagina alles over te weten.
Het gebruik van een zwembadrobot in een vijver - de uitdagingen opgesomt.

Het scheuren van de rupsen en de slijtage van de roulementen
We stellen vast dat de roelementen / rollagers en de rupsbanden van de zwembadrobots die gebruikt wordt in een zwemvijver i.p.v. een zwembad vroegtijdige slijtage vertonen.
De Tigershark bijvoorbeeld, is een zwembadrobot en eigenlijk minder geschikt voor zwemvijvers. Toch is dit een veel gebruikt toestel voor het poetsen van vijvers en zwemvijvers. Eigenlijk is het toestel niet geschikt voor gebruiken bij temperaturen lager dan 10°C (staat in de handleiding beschreven).
Door de koudere temperatuur zijn de rupsband meer gespannen en waardoor zijn er gemakkelijker problemen met scheuren. Bijkomend ook door deze lagere temperatuur kan er condens ontstaan in de motorblok van de robot. Kortom het gebruik van de Tigershark in een zwemvijver is niet ideaal.
Anderzijds is een zwemvijver meestal niet afgedekt met een rolluik. Daardoor ligt er veel meer zand in het bad. Dit zand verslijt de rollagers sneller dan bv in een zwembad.
Een zwembadrobot in een vijver klimt moeilijker.

Een veel voorkomend probleem is het NIET klimmen van de zwembadrobot in een zwemvijver. De oorzaken hiervan zijn vrij logisch.
- wanden bij zwemvijver zijn glad door de afwezigheid van een ontsmetting
- de meeste zwembadrobots hebben enkel rubber borstels, de zogenaamde gecombineerde borstels zijn beter voor extra grip
- in zwemvijvers is de filter sneller vol, dit vermindert de kracht van de robot waardoor hij minder vlot klimt
- wanden worden sneller vuil door de afwezigheid van een afdekking en het vele licht (zorgt voor algengroei)
- meer algen dan in zwembaden
LEESTIP : Hoe kies ik de beste zwembadrobot voor mijn zwembad.
HANDIG : Zwembadrobots, alle info, FAQ’s, BLOGS en video’s op 1 overzichtelijke pagina.
oplossingen voor het gebruik van een robot in een vijver

1. Gebruik een bio robot
Gebruik een BIO zwemvijverrobot de Dolphin BIO zwemvijverrobot en de Dolphin S 300i BIO zijn 2 robots die werden ontwikkeld voor gebruik in zwemvijver en vijvers.
Bij deze toestellen werd extra aandacht besteed aan de robuuste afwerking, beter borstels en extra filters.

2. Kies voor een zwemvijverrobot met extra poetskracht
Kies voor een zwemvijverrobot met extra sterke poetskracht. De Dolphin Bio Zwemvijverrobot heeft onderaan het toestel 2 extra borstels die zeer snel roteren en zo veel beter poetsen.
Doorgaans zien we dat deze vijver robot in staat is om bv de wanden geleidelijk aan proper te maken. Naarmate de wanden proper zijn zal het de robot er beter en beter in slagen om de wanden en de waterlijn te poetsen.
Deze extra borstels zorgen dus voor een betere reinigend vermogen van uw vijver.

3. Een robot voor een zwemvijver heeft een extra filter
Zorg dat u een toestel kiest waar er extra filters bij zitten. Deze grove filterset bij de Dolphin Bio Zwemvijver Robot is speciaal voor tijdens de opstart van het seizoen.
Deze grovere filterset zorgt er voor dat uw filter niet zo snel verstopt en het toestel dus langer zijn kracht blijft houden om bijvoorbeeld te klimmen. Nadien kan u overschakelen op de fijne filters. Deze zitten ook standaard bij dit toestel.

4. Kies tot slot voor een toestel waar je een slangenset kan op aansluiten
Indien mogelijk, combineer de beste van 2 werelden en koop een Bio Vijver robot waar u uw filter kan op aansluiten via een slangenset. Op deze manier zorg je er voor dat het toestel de kleine vuil deeltjes niet terug in het Bio zwembad pompt.
Alternatieve zwemvijverstofzuiger

Een alternatieve vijverstofzuiger
Ja er zijn alternatieven die goed werken, maar spijtig genoeg manueel te gebruiken zijn. Bij deze Anaconda vijverstofzuiger bijvoorbeeld is er een zeer grote voorfilter en een aparte pomp.
Hiermee kan je met een stofzuiger en telescopische stock het vuil uit uw BIO zwembad wegzuigen. Het is natuurlijk niet zo handig als de Dolphin Bio Zwemvijverstofzuiger maar het werkt wel zeer goed.
U kan dit toestel trouwens huren. Dus misschien ideaal om uw zwemvijver eenmalig proper te maken met deze vijverstofzuiger om nadien dan de automatische Zwemvijver robot te gaan gebruiken.
Algen in een zwemvijver voorkomen

Groen zwembadwater voorkomen
Beter is natuurlijk om groen water te voorkomen. Dit kan met onze Bayrol Anti-Alg Clarifyer – Desalgine.
In zwemvijvers is een Da Gen automatische behandeling ook een veel gebruikte techniek. En als u niet wenst te investeren in een dure automatisatie kan Zinoxide of Kopersulfaat ook helpen tegen algen in vijvers, zwemvijvers en BIO zwembaden.